En aquest text, que ja ens van fer llegir fa un temps des de l’assignatura de GTIC, es presenta el “problema” en quant a la lectura, que ha sorgit amb l’aparició del fet de poder accedir al món de la lectura amb Internet.
Esmenta algunes teories que defensen que l’aparició de les noves tecnologies, com ara Internet, no fan res més que facilitar-nos la feina. Provocant així una acomodació per part nostre, que provoca que encara siguem menys capaços de fer més feina. Aleshores és quan es fa esment de la teoria de John McEneaney, que defensa que la tecnologia es fruït de l’esforç de l’home. Explica que la lectura a “evolucionat”, les persones que llegeixen online ho fan d’una manera ràpida, fent una lectura horitzontal a través dels títols de les pàgines i de les webs, per trobar una satisfacció immediata. Anomenen a això lectura “cop d’ull” (“vistazo”).
També es mostren diversos punts de vista davant d’aquest tipus de lectura, alguns d’optimistes i d’altres no tant. Plantegen aspectes com la idea de que tot és per interès de les empreses que s’embutxaquen diners a través de les nostres visites online a les webs.
Respecte a aquest text, estic completament d’acord amb la descripció de la lectura online que es fa. No trobo que la lectura, sempre referint-me a la lectura que es fa per gust propi, a través d’Internet, sigui una lectura completa. Sempre he sentit que llegir un text fens servir la pantalla de l’ordinador, no era llegir-se’l de veritat. Per molt que defensin les avantatges de la lectura online, per mi, segueixen pesant més les contres.
Hipertext
En aquest tex ens parla sobre això, l’ hipertext. Un element molt més complexa del que sembla, que ens amaga el que ens vol mostrar fins que no fem un pas endavant i hi cliquem per a investigar-ho.
També en parla de que desprès de l’aparició dels hipertextos, com a eines informàtiques, va aparèixer l’anomenada “hiperliteratura”.
Sobre això, no crec que hi hagi gaire a opinar. Els hipertextos són uns elements dels que gairebé mai en fem cas, però que a l’hora son eines útils per a la correcta comprensió d’algun text.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada