dimecres, 30 de desembre del 2009

Feliç Any!!






Que tingueu tots una molt feliç sortida del 2009 i una encara més feliç entrada al 2010!!


Síntesi

Com a síntesi d'aquesta meva primera experiència amb el blog personal en puc dir diverses coses. Primer que m'ha servit per descobrir el gran (referint-me a ampli) món dels bolgs, així com a saver-ne fer funcionar un. He après, com tothom suposo, ha pujar diversos tipus de formats d'arxius a la pàgina principal. Ho resumiré com a una experiència positiva i enriquidora.

Ha sigut una manera diferent de sintetitzar els continguts treballat a classe durant la setmana. Tot i que reconec no haver sigut tant constant com molts dels meus companys.


Hem costaria dir quines han sigut les actualitzacions que més m'han “enriquit”, ja que totes més o menys estan en el mateix nivell. Potser destacaré les dues que m'han suposat un esforç més gran a l'hora d'actualitzar:

  • Audacity : en aquesta actualització a part d'aprendre a pujar un arxiu de so al blog vaig aprendre a modificar arxius de so. Amb aquest programa, l'Audacity, és molt senzill tant enregistrar com modificar qualsevol tipus d'arxiu de so.

  • Power-Point: en aquesta activitat, com en l'anterior, després d'una prèvia introduccióa l'aula de com realitzar un power point de manera correcta, vaig a prendre a pujar power points al blog.

Amb tot això, valoro d'una manera positiva la meva feina realitzada la blog.


dilluns, 28 de desembre del 2009

Cosmocaixa

HORARIS

De dimarts a diumenge, de 10 a 20 h.

Obert els dilluns festius, els de Pasqua, estiu i Nadal.

Tancat els dies 25 de desembre i 1 i 6 de gener.

ADREÇA

Isaac Newton, 26, Barcelona

Tel. 93 212 60 50 · Fax: 93 253 74 73








SERVEIS QUE OFEREIX:

· Cafeteria-Restaurant

· La botiga del museu

· L'aparcament



SALES QUE OFEREIX :

      • Mur geològic

      • El bosc inundat

      • La sala de la matèria

      • El planetari

      • El planetari bombolla

      • La plaça de la ciència

      • Clik i Flaish

      • Toca, toca!

Totes les sales que ofereix aquest museu estan destinades i pensades per a tot tipus de públic, sobretot per a estudiants. Tot hi això, trobem dues sales destinades únicament a atendre els infants més petits (són les sales escrites en color verd).

En aquestes sales els infants podran tenir un primer contacte amb la ciència i l’astronomia, d’una manera divertida, que aconseguirà captivar-los.


SALA CLIK

En aquesta sala destinada als infants de 3 a 6 anys, els educadors/es que hi treballen pretenen despertar la curiositat dels més petits a través d’uns materials.

Primer de tot faran una rotllana i faran als nens/es unes quantes preguntes, deixant que entre ells mateixos es creï un debat. Ells no guiaran les activitats, deixaran que siguin els infants els que investiguin i descobreixin per la seva compta.

Per acabar es tornarà a fer una rotllana i es preguntarà als infants, anant pas per pas, que han descobert.

OPINIÓ PERSONAL :

Em va encantar aquesta sala, fins hi tot la recordava de quan hi vaig anar quan era petita. Mes o menys me’n recordava de tot.

Trobo que es una sala molt adient pels infants i que realment aprenen moltes coses a traves del lliure descobriment de la sala.


BOSC INUNDAT

Aquesta sala no esta únicament destinada als infants, però degut a un problema d’horaris, en la nostra visita se’ns va fer impossible anar a veure EL PLANETARI BOMBOLLA. La monitora per tal d’ampliar-nos la visita al museu, ens va reproduir el recorregut que es fa amb els més petits a través d’aquesta altre.

Aquí hi podem trobar una reproducció d’un tros d’un bosc de la Selva Amazònica. En aquesta sala podem observar des d’un punt de vista subterrani, terrestre o aeri les diferents parts que el formen.

L’única cosa que te de diferent la visita amb els infants és que es fa una petita aturada davant dels estancs dels peixos mentre un treballador del museu alimenta els peixos. Així se’ls pot explicar als més petits les diferents maneres que tenen d’alimentar-se els peixos segons de l’espècie que siguin.

OPINIÓ PERSONAL :

En aquesta sala també hi havia estat, però potser amb la monitora em vaig aturar a observar coses que l’altre vegada m’havien passat per alt.




Bubbles

dimecres, 16 de desembre del 2009

Elogi de la feblesa

Com creieu, vosaltres personalment, que ens pot influir “la mirada de l’altre” en la visió i construcció del propi “jo”?

Crec que el nostre entorn té una gran influència en el fet de que siguem d'una manera o d'una altre. Tenim el desig d'integrar-nos en un grup i molts cops aquest desig fa que actuem d'una manera determinada, que potser no és amb la que normalment actuaríem, només per ser acceptats. Tothom ho fa encara que ho negui.

La mirada “dels altres” ens afecta molt. Ja que aquesta mirada és una mirada jutjadora, carregada segurament de prejudicis. Aquesta mirada critica cap a la nostre persona ens pot arribar a crear un gran malestar. Ja que com he dit abans, tenim el desig de ser acceptats, i aquesta mirada pot ser un símbol de no acceptació.

Per tant, suposo que sempre farem el possible per a que aquestes mirades que tant ens afecten, no es produeixin.

Trobo que tots hauríem d'assolir la capacitat d'ignorar aquestes mirades dels altres, senzillament ser nosaltres mateixos.

dilluns, 14 de desembre del 2009

WebQuest

Els WebQuest són activitats orientades cap a la investigació en les quals part o tota la informació amb què l’alumnat interactua prové de recursos d’Internet.

Així és com ens presenta els WebQuest xtec.es.

De el llarg llistat que xtec posa al nostre abast, he escollit el WebQuest que porta per nom “La tardor”, una WebQuest per treballar a les aules d’acollida de cicle superior de primària i ESO. Programada en competències bàsiques i tenint en compte totes les intel·ligències.

El WebQuest presenta una sèrie de dinàmiques i activitats per dur a terme a l'aula força senzilles i interessants.

Aquesta iniciativa hem sembla molt encertada i com que esta dirigida a un sector concret de l'educació trobo que deu tenir més empenta que els projectes telemàtics. Sobretot aquest en concret (i pel que he vist n'hi havia uns quants) que esta dirigit a activitats per dur a terme dins de les aules d'acollida.

Projectes Telemàtics

Els projectes telemàtics són una manera innovadora de treballar el currículum en què els rols de l’alumnat i del professorat són diferents dels que habitualment es desenvolupen a l’escola. Seure en una cadira i esperar a veure què diu el mestre o la mestra, copiar del llibre o la pissarra i deixar la ment en blanc, són actituds i situacions que no són vàlides en la dinàmica del procés d’aprenentatge que aquí es planteja.

Així és com ens presenta els projectes telemàtics xtec.es. Segons el DIEC (Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans):

telemàtic -a


1adj. [IN] Relatiu o pertanyent a la telemàtica.

2f. [IN] [TC] [CO] Conjunt de tècniques i de serveis que apliquen alhora la informàtica i les telecomunicacions.


Del llarg llistat que Xtec posa al nostre abast, jo he escollit el que porta per nom “De 3 en 3”, un projecte telemàtic cooperatiu pensat per a nens i nenes de Cicle Inicial de Primària. Us animem a entrar al món de les paraules, les endevinalles i les històries de la mà de l'Eustaqui, la Klissa i la Mina.

Aquest projecte pretén acostar el món de les endevinalles i els contes als nens. És un senzill disseny en el que es poden enviar diferents tipologies d'arxius. Qui sigui que rep aquests arxius, poc a poc els va penjant a la web principal, des d'on tothom hi pot accedir per veure'n el contingut.

Hem sembla una bona iniciativa, tot i que no crec que arribi massa lluny, ja que com totes aquestes coses, qui no sap que existeix no ho farà servir. Trobo que es molt difícil que un gran nombre de persones arribi a saber sobre la seva existència.

dijous, 10 de desembre del 2009

Treball de la viquipèdia

Aquest treball ens ha servit per veure com funciona tot el món dels wikis i en concret per saber com funciona la viquipèdia. Fins ara només havíem utilitzat la viquipèdia com a lectores, potser a partir d'ara també la utilitzarem com a creadores, qui sap. Ara ja sabem com penjar alguna entrada en aquest servei, ja que era una pràctica a seguir dins de la realització del treball. Nosaltres vam escollir fer una entrada sobre Jaume Cela i Ollé, autor del llibre “Va de mestres”, que vam haver de llegir fa un temps.

Com a grup de treball hem funcionat molt bé, hem sabut repartir-nos la feina de manera que no hi hagués ningú que treballes més que els altres. Per treballar hem utilitzat el Google Docs, una eina molt útil per treballar en grup i tenir en compte les aportacions de tots els membres.


dimecres, 9 de desembre del 2009

Metàfores d'ús de l'ordinador


A l'aula de GTIC hem estat experimentat diverses formes en les que pot actuar un ordinador a l'aula.
Hem treballat amb diferents programes i finalment hem dut a terme una reflexió sobre quin paper (nosaltres ho hem anomenat metàfores) interpretava l'ordinador.


La metàfora tutorial: l'ordinador com a tutor

En aquesta metàfora situem l'activitat que hem realitzat a la "Zona Clic" (http://clic.xtec.cat) anomenada "Utillatge químic".

Aquí l'alumne rep les instruccions del que ha d'anar fent a través de l'ordinador. L'orinador exerceix de tutor i guia a l'alumne cap a un aprenentatge concret. Tot això amb un programa pre-progamat per aquesta funció.


La metàfora de la construcció: l'ordinador com a alumne

En aquesta metàfora situem l'activitat que hem realitzat amb el WinLogo.

Aquí és l'ordinador qui rep les instruccions a seguir. L'alumne ha d'anar facilitant les instruccions a seguir a l'ordinador, a través de l'ús d'un llenguatge concret. Per així poder assolir un objectiu, plantejat segurament pel mestre de laula.


( Logotip de Winlogo )

La metàfora del laboratori: l'ordinador com a simulador

En aquesta metàfora situem l'activitat que hem realitzat amb el Crayon Physics, un joc en el que s'han d'anar superant nivells.

Aquí l'ordinador simula unes situacions en les que l'alumne haurà d'intervenir, d'una manera lúdica, per tal d'aconseguir passar de nivell.

(Imatge de presentació de Crayon Physics)

La metàfora de la caixa d'eines: l'ordinador com a eina

En el cas de la nostre classe, això correspondria a l'ús del Microsoft Word per a la realització d'un dictat.

En aquest cas l'ordinador no te altre funció que la de fer-nos d'eina. Té la mateixa funció que haguessin tingut una llibreta i un bolígraf.



dimarts, 8 de desembre del 2009

Recitació


AMOR PARTICULAR


Com t’ho podria dir
perquè em fos senzill, i et fos veritat,
que sovint em sé tan a prop teu, si canto,
que sovint et sé tan a prop meu, si escoltes,
i penso que no he gosat mai ni dir-t’ho,
que em caldria agrair-te tant temps que fa que t’estimo.

Que junts hem caminat,
en la joia junts, en la pena junts,
i has omplert tan sovint la buidor dels meus mots
i en la nostra partida sempre m’has donat un bon joc.
Per tot això i coses que t’amago
em caldria agrair-te tant temps que fa que t’estimo.

T’estimo, sí,
potser amb timidesa, potser sense saber-ne.
T’estimo, i et sóc gelós
i el poc que valc m’ho nego, si em negues la tendresa;
t’estimo, i em sé feliç
quan veig la teva força, que empeny i que es revolta, que jo...

Que passaran els anys,
i vindrà l’adéu, com així ha de ser,
i em pregunto si trobaré el gest correcte,
i sabré acostumar-me a la teva absència,
però tot això serà una altra història,
ara vull agrair-te tant temps que fa que t’estimo.


PRIMERA EPÍSTOLA ALS CORINTIS (St. Pau)

L'amor és més necessària que totes les gràcies i virtuts.

Si jo parlés les llengües dels homes i dels àngels, però no tingués amor, seria com la campana que toca o el plateret que dringa. I si tingués el do de profecia i sabés tots els misteris i tota la ciència, si tingués la fe ben íntegra fins a fer canviar de lloc les muntanyes, però no tingués amor, no seria res. I si distribuís tots els meus bens entre els pobres, si oferís els meu cos perquè el foc em consumís, però no tingués amor, de res no em serviria.

L'amor és pacient, és bondadós; l'amor no té enveja, no és pretensiós ni orgullós; no és insolent, no busca el propi interès ni s'irrita, no té en comte el mal, no s'alegra de la injustícia, sinó que s'alegra amb la veritat; tot ho excusa, tot ho creu, tot ho espera, tot ho suporta.

L'amor no passa mai.


dimarts, 1 de desembre del 2009

" Explica-m'ho, i ho oblidaré.
Mostra-m'ho, i potser ho recordaré.
Involucra-m'hi, i ho entendré "

proverbi xinès